Webinar | 5 redenen om te upgraden van OBS naar vMix

3 juni 2021

Tijdens ons webinar: Vijf redenen om te upgraden naar vMix, bespreken we waarom je misschien zou willen overstappen van OBS naar vMix.

Mirjam Kollenstaart-Muis is host en Eeuwit Klink is spreker. Daarnaast is ervaringsdeskundige Jessica Pronk van Olympus Nederland te gast om te vertellen hoe zij de overstap hebben ervaren van OBS naar vMix.

OBS is een veelgebruikt programma bij het livestreamen van webinars en andere uitzendingen. Prima voor basis uitzendingen, maar niet zo geavanceerd als vMix voor uitgebreide producties. Waar zitten de verschillen dan? Wij geven jou de 5 belangrijkste redenen om, voor grotere producties, over te stappen van OBS naar vMix. Bekijk het volledige webinar of lees de samenvatting daaronder.

1. vMix call (professionele inbelverbindingen)

Tegenwoordig worden er tijdens webinars en presentaties steeds meer gastsprekers en hosts uitgenodigd. Nu gebeurt dit vaak via Zoom of Microsoft Teams, maar de werking hiervan is zeker niet altijd optimaal. Wanneer je de uitzending maakt via OBS heb je vaak al een eigen huisstijl en branding ingesteld. Wanneer hier sprekers via Teams of Zoom bijkomen, zie je vaak direct een groot verschil in kwaliteit. Deze sprekers komen namelijk niet binnen in OBS, maar op het platform dat op dat moment wordt gebruikt. Hierdoor kun je dus ook geen gebruik maken van de productiemogelijkheden van OBS ten behoeve van de gastspreker.

Kort gezegd wil je dus dat de gastspreker binnenkomt in jouw productie-applicatie, zodat je de volledige controle hebt over de grafische, technische en visuele aspecten. In vMix is dit mogelijk via het zogeheten vMix call.

De voordelen van vMix call:

 • Visuele weergave van wat je gaat laten zien, tegenover tekstueel in OBS.
 • Sprekers uitnodigen via een link, waarbij zij alleen nog hun naam in hoeven te vullen.
  Deze gedeelde link blijft oneindig geldig, dus 1 link voor zowel het testen als de uitzending.
 • Sprekers hebben geen externe programma’s nodig om deel te nemen, enkel internet.
 • Er kan voor sprekers worden ingesteld welke settings van de uitzendingen zij kunnen zien.
 • Integreer je sprekers gemakkelijk in de uitzending onder volledige regie.
 • Sprekers zijn altijd te zien in goede kwaliteit.
 • Breng moeiteloos tot 8 sprekers op hetzelfde moment in je uitzending.
 • Zeer uitgebreide tutorials op Youtube om hier zelf direct mee aan de slag te gaan.
 • vMix is commercieel en heeft echt het belang om waarde toe te voegen.

vMix call aanmaken? Wij leggen in onze webinar (onderaan deze pagina) uit hoe dit moet. Deze informatie begint op 04:10

vMix callVmix hybrid eventvMix controll

2. Geavanceerde audiorouting in jouw studio

Normaal gesproken geeft de inbelverbinding de uitzending terug aan de genodigde. Belangrijk is wel dat deze terug moet gaan zonder dat diegene zichzelf terughoort, waarvoor mixminders de gebruikelijke term is. In vMix kun je bij audio outputs heel nauwkeurig instellen waar je wat wilt horen. Hierdoor is het mogelijk om per bron te bepalen welke spreker(s) / situaties je op die bron wilt laten horen. Dit kan dus zijn voor de mensen in de studio, mensen die inbellen of kijkers. Ook kunnen bijvoorbeeld kijkers onderling met elkaar praten, zonder dat dit geluid in de uitzending terecht komt.

"Met vMix heb jij constant de volledige regie over jouw uitzending."

B-yourC

3. vMix en Hybrid Events

Bij een Hybrid Event worden zowel de online kijkers als de fysieke deelnemers nauw betrokken bij de uitzending. Normaal gezien krijg je dan snel twee aparte audio kanalen, omdat beide groepen elkaar ook niet moeten horen. Om beide groepen goed te bedienen, heb je eigenlijk al zeker de twee bovengenoemde redenen nodig. Hiermee heb je de volledige regie en kun je dus precies bepalen wie wat hoort en ziet.

4. Cameraposities (PTZ) in vMix

In OBS is het mogelijk om een camera live te zetten, waarmee je via de camera controll app een camera kunt controleren. Dit zijn twee gescheiden processen die je normaal gezien dus in aparte schermen hebt. Je bepaalt dus in OBS welke camera je live zet, maar de bediening hiervan gaat via de seperate controll app. Het voordeel van vMix in dit opzicht is dat je diverse camera posities kunt aanmaken en deze als presets in vMix kunt zetten. Vervolgens schakel je heel gemakkelijk tussen de presets en controleer je deze in dezelfde omgeving.

OBSvMix uitzendingvMix controle panel

5. Shortcuts en de Stream deck

Een Stream deck is een hardware apparaat met diverse lege knoppen. Het Stream deck is gekoppeld aan een Stream deck applicatie, welke gratis te downloaden is wanneer je het apparaat hebt aangeschaft. Via deze applicatie kun je knopjes toevoegen op het apparaat, welke je dus direct ziet verschijnen. Je bepaalt zelf welke knoppen je toevoegt en op welke positie op het Stream deck je deze wilt terugzien. Via de verschillende knoppen op het Stream deck kun je bijvoorbeeld personen muten, camera’s aanzetten, presentatie starten en stoppen etc. Elke knop heeft zijn eigen functie die volledig naar wens in te stellen is.

Starten met vMix

Wil jij gaan starten met vMix? Probeer dan zeker even de gratis proefperiode van 60 dagen uit. Hiermee kun je gaan testen en oefenen, zodat je weet of dit het geschikte programma voor jouw uitzending is. Begin bij de basis en groei langzaam in de nieuwe mogelijkheden die vMix te bieden heeft. Zet OBS ook zeker niet overboord, maar kijk naar de verschillen en ontdek wat het beste bij jouw situatie past.

Kosten vMix

De kosten van vMix zijn verschillend. Er worden vier pakketten aangeboden (Basic, HD, 4K en Pro). Hoe duurder het pakket, hoe groter de mogelijkheden zijn. Vanaf het HD pakket heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van vMix call. Daarnaast zit er nog een belangrijk verschil in het aantal sprekers dat tegelijkertijd kan inbellen in de uitzending bij de pakketten HD (1), 4K (4) en Pro (8).

Bekijk de kosten van vMix.

Meer weten? Kijk het webinar of neem contact op!

Ben je geïnteresseerd geraakt in vMix of heb je hulp nodig om vMix in de praktijk toe te passen? Neem dan contact met ons op!