Webinar | 5 redenen om te upgraden van OBS naar vMix

3 juni 2021

Tijdens ons webinar: Vijf redenen om te upgraden naar vMix, bespreken we waarom je misschien zou willen overstappen van OBS naar vMix.

Mirjam Kollenstaart-Muis is host en Eeuwit Klink is spreker. Daarnaast is ervaringsdeskundige Jessica Pronk van Olympus Nederland te gast om te vertellen hoe zij de overstap hebben ervaren van OBS naar vMix.

Wat is het verschil tussen een Q&A en een chat?

Gedurende een webinar is het belangrijk dat de host interactie heeft met de deelnemers. Dit zou kunnen door middel van een Q&A of een chat. Maar wat is nou precies het verschil tussen een Q&A en een chat? Een chat is een niet te modereren ‘bakje’ van alle reacties van deelnemers die het in de chat zetten. Voor sommige webinars is een chat gewenst, als organisaties bijvoorbeeld aan community building willen doen. Stel je hebt een intern webinar met je organisatie en het is lang geleden dat men elkaar heeft gesproken, dan kunnen zij gezellig met elkaar praten in de chat. Echter is dit voor webinars met gevoelige onderwerpen niet gewenst. Het nadeel van een chat is dat het niet te modereren is, waardoor alle deelnemers kunnen sturen wat zij willen. Dit kan ervoor zorgen dat er onwaarheden worden verkondigd. In dat geval zal je de hele tijd bezig moeten zijn met het corrigeren van de onwaarheden, terwijl de aandacht van jouw uitzending daar niet naartoe moet gaan. Is dit het geval? Dan is de Q&A een betere oplossing. De Q&A werkt als volgt; iemand stelt een vraag en deze vraag komt binnen bij de Q&A moderator. De moderator kiest er vervolgens voor of de vraag eventueel zichtbaar wordt voor de kijkers. Hierdoor kun je niet relevantie vragen dempen. Ook kan je bij de Q&A aangeven dat de vragen later per mail beantwoord worden als deze niet live worden beantwoord. Hierdoor krijgt de deelnemer altijd antwoord op de gestelde vraag.

Wat moet een host allemaal kunnen?

Het is belangrijk dat je als host over een aantal competenties beschikt. Hierbij is er onderscheid gemaakt tussen alle webinar vormen en de onafhankelijke host.

Voor alle webinar vormen;

  • De host heeft het doel altijd centraal staan. Het doel is namelijk leidend.
  • Weten wie de kijker/deelnemer is en wat zijn/haar doel is
  • De kijkers/deelnemers het gevoel geven dat ze gezien worden
  • Het proces en de inhoud van het webinar uitleggen. Hoelang duurt het? Wanneer begint het? Waar gaat het over?
  • Interactie opwekken en ervoor zorgen dat klanten naar je willen kijken en op je reageren
  • Het proces bewaken. Hoeveel tijd is er nog? Wat is het doel van het webinar?

Voor de onafhankelijke host;

  • Introduceer de tafelgasten. De tafelgasten zijn vaak experts die niet gewend zijn om voor een camera te spreken.
  • Creëer een sfeer
  • Wees radicaal neutraal. Het gaat niet om jou als host, maar om het proces en het doel
  • Luister, vat samen en zorg ervoor dat kijkers geëngageerd blijven bij het onderwerp

Verschillende webinar formats

Als host moet je rekening houden met een aantal aspecten. Wat is de content? Wie is het online publiek? Van welke interactievormen wordt er gebruik gemaakt? Zijn er inbelgasten?

1. Het leer webinar
Het doel van een leer webinar is het overdragen van kennis. Bij dit webinar heb je als host nog niet zoveel te doen. Je bent vaak inhoud deskundige, waarbij je content maakt met hetgeen wat jouw publiek wil leren.

2. Webinar
Bij een webinar heeft de kijker invloed op de uitkomst op het verloop van het webinar. Je laat je als host leiden door wat deelnemers in de chat zeggen. Ook bij dit webinar ben je als host inhoud deskundige. Het voordeel hiervan is dat je zelf aan de gang kan gaan met je eigen inhoud. Je hebt hierbij geen externe host nodig. Het zou echter wel kunnen dat je hierdoor te lang doorgaat over hetzelfde onderwerp, waardoor deelnemers kunnen afhaken. Hou hier dus rekening mee! Verder is er sprake van verschillende interactievormen. Denk hierbij aan het gebruiken van de chat, Q&A en polls.

3. Talkshow
Bij een talkshow hebben gasten meer invloed op de uitkomst van het webinar. Dit maakt het voor jou als host wel uitgebreider. Je moet namelijk enerzijds opletten of je vragen binnenkrijgt en anderzijds moet je in staat zijn om een gesprek te leiden. Het is vooral belangrijk dat sprekers niet te veel uitweiden en geen vakjargon gebruiken. Kennen jouw kijkers de vaktermen wel? Als host ben jij verantwoordelijk om de spreker(s) hierbij te helpen. Bij een talkshow zijn er ook studiogasten en/of inbelgasten. Dit maakt de uitzending interactiever.

4. Hybride
Bij hybride uitzendingen staat het publiek centraal. Doordat hybride events zowel online als offline zijn, is hiermee het bereik groter. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om online deel te nemen aan de uitzending of onsite. Onsite publiek is publiek dat aanwezig is in de zaal. Voor alle deelnemers wordt het zo interactief mogelijk gemaakt. Kan je er dus niet onsite bij zijn? Dan is dat geen probleem! Online ervaar je net zoveel als onsite.

De host en de kijker

Het is als host de truc om de interactie op te bouwen tijdens een uitzending. Interactie is namelijk een van de grootste succesfactoren van een webinar. Maar hoe bouw je de interactie op tijdens een uitzending? Begin met een gesloten vraag. Op deze manier zullen deelnemers niet schromen om antwoord te geven. Door antwoord te geven op een gesloten vraag kan je als kijker niet voor gek staan. Hierdoor is gelijk de eerste verbinding gelegd. Daarnaast is het als host ook belangrijk om te coderen. Stel je als host een korte vraag, dan zal je ook een kort antwoord krijgen. Laat dus aan je publiek merken wat voor antwoord je wilt hebben. Neem ze aan de hand mee en bouw langzaam op.

De host en de inhoud

Als de wens van de kijker niet goed tot je komt, ben je tijdens een webinar minder goed in staat om het verloop van je webinar aan te passen. Als host is het belangrijk om goed na te denken over bepaalde aspecten. Wie is de doelgroep? Wie is er geregistreerd voor het webinar? Welke ankers hebben de deelnemers nodig om wijs te worden uit deze uitzending? Indien deze aspecten duidelijk zijn, kan je als host het doel goed voor ogen houden en ervoor zorgen dat de sprekers zich comfortabel zullen voelen.

Het is daarnaast belangrijk om als host op de hoogte te zijn van de inhoud van de uitzending. Je hoeft geen expert te zijn van het onderwerp, maar je moet wel kunnen aanvoelen wat belangrijk is en wat niet. Het is dus belangrijk om als host gevoel te hebben voor de kern van de boodschap.

Met welke middelen kan je de host faciliteren?

De host kan gefaciliteerd worden met verschillende middelen. Tegenover de host staat de confidence monitor. Op de confidence monitor kan de host zichzelf zien zoals hij/zij wordt uitgezonden. Bovenaan op de confidence monitor komt er een rode indicator balk tevoorschijn in het geval dat er een vraag in de Q&A of chat wordt gesteld. Hierdoor weet de host dat er op de tablet gekeken kan worden om de vraag voor te leggen. Ideaal, toch? Ook kan de host via de tablet en de confidence monitor zien hoe laat het is en hoeveel tijd er nog over is tot het einde van de uitzending. Verder heeft de host een oordopje in. Via dit oordopje kan de regie informatie doorgeven aan de host, zoals bijvoorbeeld de resultaten van een poll.

Waarom is een webinar belangrijk?

Een webinar zal altijd van waarde blijven, omdat het de ontmoeting is met elkaar. Je hoeft niet te reizen, waardoor je als organisatie bijdraagt aan de duurzaamheid. Ook zien we de brandstofprijzen enorm stijgen, waardoor dit voor jou ook kostenbesparend is. Het is belangrijk om het webinar goed vorm te geven. Maar hoe doe je dat precies? Zorg ervoor dat de doelgroep heeft gekregen wat zij verwachtten. Een goede voorbereiding is key. Het is van belang om de doelgroep en de doelstelling scherp houden, zodat je je concept hierop kunt aanpassen. Werk aan je interactie en zorg voor een goede host. Heb je dit onder de knie? Dan is jouw webinar zeker geslaagd!

OBS is een veelgebruikt programma bij het livestreamen van webinars en andere uitzendingen. Prima voor basis uitzendingen, maar niet zo geavanceerd als vMix voor uitgebreide producties. Waar zitten de verschillen dan? Wij geven jou de 5 belangrijkste redenen om, voor grotere producties, over te stappen van OBS naar vMix. Bekijk het volledige webinar of lees de samenvatting daaronder.

1. vMix call (professionele inbelverbindingen)

Tegenwoordig worden er tijdens webinars en presentaties steeds meer gastsprekers en hosts uitgenodigd. Nu gebeurt dit vaak via Zoom of Microsoft Teams, maar de werking hiervan is zeker niet altijd optimaal. Wanneer je de uitzending maakt via OBS heb je vaak al een eigen huisstijl en branding ingesteld. Wanneer hier sprekers via Teams of Zoom bijkomen, zie je vaak direct een groot verschil in kwaliteit. Deze sprekers komen namelijk niet binnen in OBS, maar op het platform dat op dat moment wordt gebruikt. Hierdoor kun je dus ook geen gebruik maken van de productiemogelijkheden van OBS ten behoeve van de gastspreker.

Kort gezegd wil je dus dat de gastspreker binnenkomt in jouw productie-applicatie, zodat je de volledige controle hebt over de grafische, technische en visuele aspecten. In vMix is dit mogelijk via het zogeheten vMix call.

De voordelen van vMix call:

  • Visuele weergave van wat je gaat laten zien, tegenover tekstueel in OBS.
  • Sprekers uitnodigen via een link, waarbij zij alleen nog hun naam in hoeven te vullen.
    Deze gedeelde link blijft oneindig geldig, dus 1 link voor zowel het testen als de uitzending.
  • Sprekers hebben geen externe programma’s nodig om deel te nemen, enkel internet.
  • Er kan voor sprekers worden ingesteld welke settings van de uitzendingen zij kunnen zien.
  • Integreer je sprekers gemakkelijk in de uitzending onder volledige regie.
  • Sprekers zijn altijd te zien in goede kwaliteit.
  • Breng moeiteloos tot 8 sprekers op hetzelfde moment in je uitzending.
  • Zeer uitgebreide tutorials op Youtube om hier zelf direct mee aan de slag te gaan.
  • vMix is commercieel en heeft echt het belang om waarde toe te voegen.

vMix call aanmaken? Wij leggen in onze webinar (onderaan deze pagina) uit hoe dit moet. Deze informatie begint op 04:10

vMix callVmix hybrid eventvMix controll

2. Geavanceerde audiorouting in jouw studio

Normaal gesproken geeft de inbelverbinding de uitzending terug aan de genodigde. Belangrijk is wel dat deze terug moet gaan zonder dat diegene zichzelf terughoort, waarvoor mixminders de gebruikelijke term is. In vMix kun je bij audio outputs heel nauwkeurig instellen waar je wat wilt horen. Hierdoor is het mogelijk om per bron te bepalen welke spreker(s) / situaties je op die bron wilt laten horen. Dit kan dus zijn voor de mensen in de studio, mensen die inbellen of kijkers. Ook kunnen bijvoorbeeld kijkers onderling met elkaar praten, zonder dat dit geluid in de uitzending terecht komt.

"Met vMix heb jij constant de volledige regie over jouw uitzending."

B-yourC

3. vMix en Hybrid Events

Bij een Hybrid Event worden zowel de online kijkers als de fysieke deelnemers nauw betrokken bij de uitzending. Normaal gezien krijg je dan snel twee aparte audio kanalen, omdat beide groepen elkaar ook niet moeten horen. Om beide groepen goed te bedienen, heb je eigenlijk al zeker de twee bovengenoemde redenen nodig. Hiermee heb je de volledige regie en kun je dus precies bepalen wie wat hoort en ziet.

4. Cameraposities (PTZ) in vMix

In OBS is het mogelijk om een camera live te zetten, waarmee je via de camera controll app een camera kunt controleren. Dit zijn twee gescheiden processen die je normaal gezien dus in aparte schermen hebt. Je bepaalt dus in OBS welke camera je live zet, maar de bediening hiervan gaat via de seperate controll app. Het voordeel van vMix in dit opzicht is dat je diverse camera posities kunt aanmaken en deze als presets in vMix kunt zetten. Vervolgens schakel je heel gemakkelijk tussen de presets en controleer je deze in dezelfde omgeving.

OBSvMix uitzendingvMix controle panel

5. Shortcuts en de Stream deck

Een Stream deck is een hardware apparaat met diverse lege knoppen. Het Stream deck is gekoppeld aan een Stream deck applicatie, welke gratis te downloaden is wanneer je het apparaat hebt aangeschaft. Via deze applicatie kun je knopjes toevoegen op het apparaat, welke je dus direct ziet verschijnen. Je bepaalt zelf welke knoppen je toevoegt en op welke positie op het Stream deck je deze wilt terugzien. Via de verschillende knoppen op het Stream deck kun je bijvoorbeeld personen muten, camera’s aanzetten, presentatie starten en stoppen etc. Elke knop heeft zijn eigen functie die volledig naar wens in te stellen is.

Starten met vMix

Wil jij gaan starten met vMix? Probeer dan zeker even de gratis proefperiode van 60 dagen uit. Hiermee kun je gaan testen en oefenen, zodat je weet of dit het geschikte programma voor jouw uitzending is. Begin bij de basis en groei langzaam in de nieuwe mogelijkheden die vMix te bieden heeft. Zet OBS ook zeker niet overboord, maar kijk naar de verschillen en ontdek wat het beste bij jouw situatie past.

Kosten vMix

De kosten van vMix zijn verschillend. Er worden vier pakketten aangeboden (Basic, HD, 4K en Pro). Hoe duurder het pakket, hoe groter de mogelijkheden zijn. Vanaf het HD pakket heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van vMix call. Daarnaast zit er nog een belangrijk verschil in het aantal sprekers dat tegelijkertijd kan inbellen in de uitzending bij de pakketten HD (1), 4K (4) en Pro (8).

Bekijk de kosten van vMix.

Meer weten? Kijk het webinar of neem contact op!

Ben je geïnteresseerd geraakt in vMix of heb je hulp nodig om vMix in de praktijk toe te passen? Neem dan contact met ons op!