Hoe werkt een green screen?

Zoals je weet komt de kleur (chroma) groen niet voor in het menselijk uiterlijk. Je hebt natuurlijk personen met groene ogen, maar deze zijn niet chroma groen. Daarom werkt een green screen zo goed.

De computer kan namelijk al het groen uit een afbeelding of video verwijderen zónder dat daardoor delen uit het menselijk uiterlijk worden weggenomen. Je geeft aan welke kleur groen moet worden verwijderd en de computer doet de rest. Daarmee verwijdert hij de achtergrond en maakt alles wat groen is transparant.

Let je trouwens wel op dat je geen groene kleding aantrekt of groene voorwerpen in je studio zet?

Chroma key & OBS

In deze video legt Eeuwit je uit hoe de green screen-techniek - of wel bekend als chroma key - werkt. Met sommige streaming software kun je een 'laag' achter je video plaatsen. Deze laag vervangt het weggefilterde beeld op de plekken van de groene achtergrond. Alles wat niet groen is, blijft gewoon zichtbaar. Je krijgt dus twee 'lagen' over elkaar: de video met transparante achtergrond en daarachter de laag met de nieuwe achtergrond. Op deze manier kun je een achtergrond creëren die jouw webinar aantrekkelijk maakt en boodschap ondersteunt.

OBS

Bij B-yourC werken we daarvoor graag met OBS. Dat is een mooie applicatie waarmee je live kunt uitzenden terwijl je chromakeyt. Onze ervaring is dat de gratis stream software OBS vaak beter werkt dan bijvoorbeeld de professionele en betaalde broertjes Wirecast en vMix.

Wil je graag werken met een green screen? Of wil je meer weten over chromakey? Neem dan contact met ons op. We adviseren en helpen je graag verder.

Over de auteur

Eeuwit Klink
Eeuwit Klink is de webinar- en livestreamexpert bij B-yourC. Hij weet veel van de techniek en software en is dol op live producties. Ook geeft hij training en advies aan organisaties die met webinars gaan beginnen.