Online kerkdienst live streamen


De maatregelen rondom het bestrijden van het coronavirus zullen je vast niet ontgaan zijn. Deze regels hebben direct en indirect invloed op kerkdiensten. Waar je eerst als kerkelijke gemeente zonder problemen gezamelijk op zondag samenkomt met honderden mensen, is het nu passen en meten om dit zo veilig mogelijk te realiseren. De oplossing om toch volledig veilig iedereen de kerkdienst 'bij te laten wonen'? Een kerkdienst live streamen en online uitzenden!

Online kerkdienst live streamen
Online kerkdienst live streamen

Waarom een online kerkdienst live streamen?

Door de kerkdienst online aan te bieden, kunnen veel gemeenteleden op een volledig veilige manier toch de kerkdienst meemaken. Mensen die kunnen meekijken, geven aan veel meer gevoel en beleving bij een kerkdienst te hebben. Daarnaast kun je een veel groter bereik creëren door de kerkdienst online uit te zenden.

Mensen die samenkomen voor hun geloof of levensovertuiging zijn volgens de Rijksoverheid uitgezonderd van de maatregelen die gelden voor samenkomsten. Het maximaal aantal personen in een openbare ruimte geldt nu dus niet in een kerk of ander gebedshuis.

Wel geeft de Rijksoverheid een dringend advies omtrent religieuze of levensbeschouwelijke samenkomsten, dit om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Voor kerken en andere plaatsen waar mensen samenkomen voor het geloof zijn deze adviezen als volgt:

 • Beperk het aantal mensen bij samenkomsten en kerkdiensten. Het advies is maximaal 30 personen
 • Doe niet aan samenzang en draag een mondkapje
 • Organiseer de diensten zoveel mogelijk digitaal

Voor veel kerken is dit laatste advies nieuw en dus onbekend terrein. B-YourC heeft veel ervaring met het organiseren van livestreams van kerkdiensten en helpen je graag bij het online uitzenden van jouw kerkdienst.

Wat heb je nodig om een kerkdienst online uit te zenden?

Om de kerkdienst live uit te zenden via internet heb je een goede camera en software nodig. De prijs is grotendeels afhankelijk van het aantal camera's en de kwaliteit daarvan. 

 • Camera 
  Wil je verschillende zaken in beeld brengen tijdens de kerkdienst zoals het orgel, piano of band tijdens het zingen, de voorganger of het hele podium? Dan raden wij aan om voor een beweegbare camera, oftewel de pan-tilt-zoom (PTZ) camera, te kiezen. Met deze camera kun je 360 graden draaien en inzoomen. Hierdoor is het mogelijk om met één camera de gewenste plaatsen van de kerk in beeld te brengen.

  Wil je de camera slechts op één plaats richten? Dan kun je aan de slag met een vaste camera; deze kan zoomen maar niet draaien.

 • USB
  Staat de camera tijdens de kerkdienst dicht bij de computer die uitzendt? Dan kun je met onze HuddleCamHD camera's aan de slag. Deze zijn voorzien van een USB-2 of USB-3 aansluiting. De serie van HuddleCamHD bestaat uit diverse modellen met veel of weinig zoombereik. Wil je advies voor jouw online kerkuitzending? We geven je graag telefonisch advies zodat je met de juiste camera's voor jouw kerk aan de slag kan!

 • Software
  Het beeld van de camera’s komt via netwerk- of USB-kabel binnen in de computer. Om deze beelden te mixen en uit te zenden, heb je software nodig. Bij B-yourC werken we graag met OBS. Dit is een open source software en daardoor zonder kosten te gebruiken op Windows, Mac of Linux systeem.

Waar moet ik op letten?

 • Liturgie
  Voor de luisteraar is het niet altijd duidelijk welke liederen er gezongen worden of welk bijbelgedeelte er gelezen wordt. In de livestream kan je het beeld van de camera’s combineren met beelden van de liturgie. Maak je gebruik van een beamer tijdens de dienst? Dan kan je het signaal van de beamercomputer gebruiken en uitzenden via de livestream.

 • Auteursrecht
  Het uitzenden van liederen roept vragen over het auteursrecht. Voor het uitvoeren (ten gehore brengen of zingen) van liederen moeten auteursrechten worden afgedragen als er (nog) auteursrecht op het werk rust. Sommige kerkverbanden, zoals de PKN, hebben dit deels voor alle aangesloten gemeenten geregeld. Het uitzenden via een livestream valt hier veelal niet onder. Informeer hiernaar omdat je anders voor verrassingen kunt komen te staan.

Begeleiding bij het opzetten van een livestream van een kerkdienst?

Wil jij een kerkdienst online uitzenden en wil je daar graag begeleiding bij? B-YourC heeft veel ervaring met het organiseren van online kerkdiensten en helpen je graag verder met advies op maat.

Je kunt ons bereiken via onderstaande button, of laat je gegevens achter via het formulier. We helpen je graag verder met onze kennis en advies.

Bel B-yourC

Help mij een online kerkdienst livestreamen!


Laat je gegevens achter via het onderstaande formulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je kan ons ook bereiken via het telefoonnummer 0183-201120 of mail naar [email protected].


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.