Online kerkdienst live streamen

De maatregelen rondom het bestrijden van het coronavirus zullen je vast niet ontgaan zijn. Het kabinet heeft duidelijke regels gesteld waarbij er maar maximaal 30 personen in de kerk mogen zijn. Waar je eerst als kerkelijke gemeente gezamelijk op zondag samenkomt, is het nu passen en meten. De oplossing om toch samen kerk te zijn? Een online kerkdienst live streamen!

Online kerkdienst live streamen
Online kerkdienst live streamen

Om het coronavirus te bestrijden, moeten kerken de regels hanteren vanuit het RIVM. Dit betekent dat de kerken weer open zijn voor het grote publiek, maar er zijn een aantal nieuwe coronamaatregelen die gelden voor kerkelijke bijeenkomsten.

 • Er mogen maximaal 30 personen in de kerk zijn
 • Er mag niet gezongen worden
 • De 1,5e meter regel moet ten alle tijden gehanteerd worden.

In grote gemeentes zullen niet alle gemeenteleden de dienst bij kunnen wonen en moeten de kerkdienst op een andere manier volgen.

In veel kerkelijke gemeenten wordt al jarenlang gebruik gemaakt van systemen om de kerkdienst uit te zenden. In het begin door gebruik te maken van de telefoonlijnen en later via het dataverbindingen over internet. Doordat er voldoende bandbreedte beschikbaar is, kan er naast geluid ook beeld worden uitgezonden. Een nieuwe variant hiervan is een online kerkdienst live streamen.

Waarom een online kerkdienst live streamen?

Door de kerkdienst online aan te bieden, kunnen veel gemeenteleden toch veel van de dienst meemaken. Veel meer dan met alleen geluid. Mensen die kunnen meekijken, geven aan veel meer gevoel en beleving bij een kerkdienst te hebben. Daarnaast kun je een veel groter bereik creëren door te live streamen.

Wat heb je nodig voor een online kerkdienst live stream?

Om de kerkdienst live uit te zenden via internet heb je een goede camera en software nodig. De prijs is grotendeels afhankelijk van het aantal camera's en de kwaliteit daarvan. 

 • Camera 
  Wil je verschillende zaken in beeld brengen tijdens de kerkdienst zoals het orgel, piano of band tijdens het zingen, de voorganger of het hele podium? Dan raden wij aan om voor een beweegbare camera, oftewel de pan-tilt-zoom (PTZ) camera, te kiezen. Met deze camera kun je 360 graden draaien en inzoomen. Hierdoor is het mogelijk om met één camera de gewenste plaatsen van de kerk in beeld te brengen.

  Wil je de camera slechts op één plaats richten? Dan kun je aan de slag met een vaste camera; deze kan zoomen maar niet draaien.

 • USB
  Staat de camera tijdens de kerkdienst dicht bij de computer die uitzendt? Dan kun je met onze HuddleCamHD camera's aan de slag. Deze zijn voorzien van een USB-2 of USB-3 aansluiting. De serie van HuddleCamHD bestaat uit diverse modellen met veel of weinig zoombereik. Wil je advies voor jouw online kerkuitzending? We geven je graag telefonisch advies zodat je met de juiste camera's voor jouw kerk aan de slag kan!

 • Software
  Het beeld van de camera’s komt via netwerk- of USB-kabel binnen in de computer. Om deze beelden te mixen en uit te zenden, heb je software nodig. Bij B-yourC werken we graag met OBS. Dit is een open source software en daardoor zonder kosten te gebruiken op Windows, Mac of Linux systeem.

Waar moet ik op letten?

 • Liturgie
  Voor de luisteraar is het niet altijd duidelijk welke liederen er gezongen worden of welk bijbelgedeelte er gelezen wordt. In de livestream kan je het beeld van de camera’s combineren met beelden van de liturgie. Maak je gebruik van een beamer tijdens de dienst? Dan kan je het signaal van de beamercomputer gebruiken en uitzenden via de livestream.

 • Auteursrecht
  Het uitzenden van liederen roept vragen over het auteursrecht. Voor het uitvoeren (ten gehore brengen of zingen) van liederen moeten auteursrechten worden afgedragen als er (nog) auteursrecht op het werk rust. Sommige kerkverbanden, zoals de PKN, hebben dit deels voor alle aangesloten gemeenten geregeld. Het uitzenden via een livestream valt hier veelal niet onder. Informeer hiernaar omdat je anders voor verrassingen kunt komen te staan.

Wil jij aan de slag met een online kerkdienst live streamen? Je kunt ons bereiken via onderstaande button, of laat je gegevens achter via het formulier. We helpen je graag verder met onze kennis en advies.

Bel B-yourC
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.