Hoe krijg ik een video ‘lip sync’ in OBS?

Image
Door Eeuwit Klink

Als je een webinar uitzendt via OBS, dan komt het vaak voor dat de audio en video niet helemaal synchroon lopen. Je hoort iemand praten, maar het beeld komt pas later. Dat is niet alleen vervelend voor jou als webinarmaker, maar ook voor jouw kijkers. In deze video legt Eeuwit je uit hoe dit probleem ontstaat en hoe je het kunt voorkomen.

Hoe komt het dat video en audio niet synchroon lopen?

Het is een vervelend en herkenbaar probleem. De reden dat dit gebeurt, is dat de video veel meer tijd in beslag neemt om verwerkt te worden. Vaak sluit je een audiobron (microfoon) en videobron (camera) los van elkaar aan op één computer. Zowel de microfoon als de camera hebben een usb-stekker. Deze twee datastromen verschillen bijvoorbeeld in zwaarte. Een computer kan audio makkelijker processen. Dat is geen probleem, totdat je de video en audio zult samenvoegen. Dan merk je dat de video iets later wordt samengevoegd met de audio. Hierdoor lopen beiden niet synchroon en krijg je dat vervelende effect.

Juist omdat het een herkenbaar probleem is, zijn er ook handige oplossingen voor bedacht - bijvoorbeeld in OBS.

Hoe krijg ik mijn video lip sync in OBS?

In de video deelt Eeuwit zijn scherm met je en kun je meekijken in OBS. De oplossing is gelukkig simpeler dan je denkt. Het gaat met name om de ‘Sync Offset’ in milliseconden. Via deze knop kun je het geluid vertragen zodat geluid en beeld weer synchroon lopen. Deze vertraging kun je in milliseconden instellen. Dat lijkt weinig, maar heeft veel invloed. In de video past Eeuwit wat instellingen aan zodat je het verschil ervaart. Onze ervaring is dat de vertraging met een ‘normale’ laptop, camera en microfoon tussen de 100 en 150 milliseconden zit.

Hoe weet ik dat mijn video synchroon loopt?

Om zeker te weten dat je audio en video netjes sync is, kun je gebruikmaken van een clipboard of je handen. Klap het clipboard dicht om maak een soortgelijke beweging met je handen. Zet vervolgens in je bewerkingsprogramma het moment van de geluidspiek in je audiowave gelijk met het audioframe van het sluiten van het clipboard of je handen. Op deze manier heb je je audio gesynchroniseerd met je video.

Heb je vragen? Je mag altijd contact met ons opnemen.

Over de auteur

Eeuwit Klink
Eeuwit Klink is de webinar- en livestreamexpert bij B-yourC. Hij weet veel van de techniek en software en is dol op live producties. Ook geeft hij training en advies aan organisaties die met webinars gaan beginnen.