Waarom wij het plafond van een webinarstudio zwart maken

In een webinarstudio maken we het plafond bij voorkeur zwart. Dit is in onze eigen studio’s zo, maar dat doen we ook vaak als we een studio bij een klant bouwen. Dit heeft een aantal redenen, maar de belangrijkste is dat zwart het aanwezige licht absorbeert.

We gaan ervan uit dat je in een webinar- of opnamestudio zo min mogelijk licht van buiten naar binnen krijgt. Daglicht is niet te controleren, de zon kan achter de wolken vandaan komen en ineens is de belichtingssituatie van je studio compleet veranderd, met alle gevolgen van dien. Wel is het verstandig om veel licht toe te voegen, daarom hangen we in een webinarstudio lampen op.

In een studio wil je weliswaar veel licht hebben, maar je wilt het licht ook kunnen sturen. Licht heeft namelijk een richting. En dat sturen lukt niet als er teveel reflectie van licht is, dan bounced het licht alle kanten op in een ruimte. Daarom dus geen witte muren in een webinarstudio.

We maken plafonds en wanden daarom het liefst donker van kleur. Vervolgens hangen we spots op die een goed stuurbare lichtbundel werpen op plekken waar je het licht ook echt wil hebben. Dit is veelal de plaats waar de sprekers zijn. Deze lampen zijn via de computer aan te sturen, waardoor je precies genoeg licht geeft aan iedere spreker. Iemand met een donkere huid mag wat meer licht hebben dan iemand met een lichte huid. Dit geldt ook voor donker en licht haar.


Image

 

Als we lampen ophangen in een studio, dan doen we dat het liefst zo hoog mogelijk. Daardoor voorkomen we dat de lampen via de camera te zien zijn als je een “totaaltje” in beeld brengt. Een regulier systeemplafond is vaak 2.60 meter hoog. Zou je hieronder nog de lampen hangen, dan komen deze vaak op 2 meter hoogte te hangen. De kans dat ze dan in beeld komen is groot.

En daarom halen we in webinarstudio’s vaak het systeemplafond weg. Hiermee winnen we doorgaans 40 centimeter hoogte en dat is heel fijn. Maar boven dat systeemplafond zijn vaak veel buizen en leidingen weggewerkt, meestal van aluminium. Niet bepaald mooi en ook sterk reflecterend. Ook die willen we zwart hebben.

Doorgaans gebruiken we twee technieken om het plafond in een studio zwart te maken. Als de studio nog helemaal gebouwd moet worden, dan zullen we het liefst het plafond en alle leidingen zwart spuiten. Dit doen we met een spuit-apparaat waar zwarte verf in gaat. Deze verf blijf ook goed zitten op metalen en kunststof leidingen en buizen. Doordat we spuiten, dringt deze verf goed door in hoekjes en kiertjes en rond de leidingen en buizen. Verven met een kwast of roller is vrijwel geen optie.

Spuiten is geen optie als een webinarstudio al is ingericht. Door de spuitnevel zal alles vervuild raken met de kleur die je aan het spuiten bent. Je studio meubilair afdekken is een optie, maar kan een heel complexe en tijdrovende klus zijn. In dat geval maken we graag gebruik van brandwerend zwart doek. Dit doek zit op grote rollen van wel 100 meter lang en is zo’n 250 centimeter breed. Met één of twee banen heb je doorgaans het hele plafond zwart. Eerst brengen we een eenvoudig lattenframe aan op het beton. Met een elektrische nietmachine wordt het zwarte doek tegen een lattenwerk aan geniet.

Voordeel van doek ten opzichte van spuiten, is dat doek van zichzelf ook een gunstig effect heeft op de akoestiek. Als we een plafond spuiten, dan brengen we vaak nog wat zwarte akoestische panelen aan op het plafond (en soms ook op de wanden) om ook de akoestiek in de webinarstudio op orde te brengen.