Waarom een kerkdienst live streamen?
Door de kerkdienst online aan te bieden, kunnen veel gemeenteleden op een volledig veilige manier toch de kerkdienst meemaken. Mensen die kunnen meekijken, geven aan veel meer gevoel en beleving bij een kerkdienst te hebben. Daarnaast kun je een veel groter bereik creëren door de kerkdienst online uit te zenden.
Mensen die samenkomen voor hun geloof of levensovertuiging zijn volgens de Rijksoverheid uitgezonderd van de maatregelen die gelden voor samenkomsten. Het maximaal aantal personen in een openbare ruimte geldt nu dus niet in een kerk of ander gebedshuis. Wel is het van belang dat elke aanwezige die 18 jaar of ouder is, 1,5 meter afstand houden van mensen die niet hun huisgenoten zijn.
Ook geeft de Rijksoverheid een advies omtrent religieuze of levensbeschouwelijke samenkomsten om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen: houdt 1,5 meter afstand van personen die niet uw huisgenoten zijn.
Bij veel kerkelijke gemeentes zijn de huidige geluidssystemen verouderd, het (oudere) kerkgebouw zorgt voor uitdagingen betreft beeld en geluid en een goede livestream organiseren voelt als onbekend terrein. B-yourC heeft veel ervaring met het organiseren van livestreams van kerkdiensten. Wij helpen je graag bij het online uitzenden van jouw kerkdienst.
Wat heb je nodig voor een online kerkdienst?
Om de kerkdienst live uit te zenden via internet heb je een goede camera en software nodig. De prijs is grotendeels afhankelijk van het aantal camera's en de kwaliteit daarvan.
- Camera
Wil je verschillende zaken in beeld brengen tijdens de livestream van de kerkdienst zoals het orgel, de piano of band tijdens het zingen, de voorganger of het hele podium? Dan raden wij aan om voor een beweegbare camera, oftewel de pan-tilt-zoom (PTZ) camera, te kiezen. Met deze camera kun je 360 graden draaien en inzoomen. Hierdoor is het mogelijk om met één camera de gewenste plaatsen van de kerk in beeld te brengen.Wil je de camera slechts op één plaats richten? Dan kun je aan de slag met een vaste camera; deze kan zoomen maar niet draaien.
- USB
Staat de camera tijdens de online kerkdienst dicht bij de computer die uitzendt? Dan kun je met onze HuddleCamHD camera's aan de slag. Deze zijn voorzien van een USB-2 of USB-3 aansluiting. De serie van HuddleCamHD bestaat uit diverse modellen met veel of weinig zoombereik. Wil je advies voor jouw online kerkuitzending? We geven je graag telefonisch advies zodat je met de juiste camera's voor jouw kerk aan de slag kan. - Software
Het beeld van de camera’s komt via een netwerk- of USB-kabel binnen in de computer. Om deze beelden te mixen en uit te zenden, heb je software nodig. Bij B-yourC werken we graag met OBS. Dit is een open source software en daardoor zonder kosten te gebruiken op Windows, Mac of Linux systeem.
Waar moet ik op letten?
- Liturgie
Voor de luisteraar is het niet altijd duidelijk welke liederen er gezongen worden of welk bijbelgedeelte er gelezen wordt. In de livestream van de kerkdienst kun je het beeld van de camera’s combineren met beelden van de liturgie. Maak je gebruik van een beamer tijdens de dienst? Dan kun je het signaal van de beamercomputer gebruiken en uitzenden via de livestream. - Auteursrecht
Het uitzenden van liederen roept vragen op over het auteursrecht. Voor het uitvoeren (ten gehore brengen of zingen) van liederen moeten auteursrechten worden afgedragen als er (nog) auteursrecht op het werk rust. Sommige kerkverbanden, zoals de PKN, hebben dit deels voor alle aangesloten gemeenten geregeld. Het uitzenden via een livestream valt hier veelal niet onder. Informeer hiernaar om vervelende situaties te voorkomen.
Begeleiding bij het opzetten van een livestream van een kerkdienst?
Wil jij een kerkdienst online uitzenden en wil je daar graag begeleiding bij? B-yourC heeft veel ervaring met het organiseren van online kerkdiensten. We helpen je graag verder met advies op maat.
Je kunt ons bereiken via onderstaande button of laat je gegevens achter via het formulier. We helpen je graag verder met onze kennis en advies.