Wat is typerend voor een webinar?

Welke kenmerken horen bij een live stream?

 • Een webinar heeft een doel op zichzelf. Je wilt je boodschap overbrengen aan je doelgroep en daarom organiseer je een webinar. Simpel gezegd: je organiseert geen webinar als je geen webinar wilt organiseren.
 • Over het algemeen is er geen publiek aanwezig op de plek waar je je webinar opneemt. Je hebt alleen online publiek.
 • Ook typerend voor een webinar is dat de nadruk ligt op de interactie. Je vertelt je boodschap, maar wilt ook dat er vragen gesteld worden en gereageerd wordt op de polls. 

 • Een live stream wordt vaak gedaan bij een event, congres of presentatie dat al bestaat. Je doet dus eigenlijk iets extra's om je bereik en doelgroep groter te maken.
 • Bij een live stream gaat het offline publiek voor. Sterker nog: vaak doet het online publiek er helemaal niet toe. Je ziet vaak dat mensen in de zaal vragen kunnen stellen en participeren, maar de mensen die online meekijken 'blij mogen zijn dat zij kunnen meekijken'.
 • Bij live streaming zien we dat er één richting communicatie is: er staat iemand op een podium - of voor een groep mensen - die spreekt. Je zendt via een live stream, maar er zijn geen tot weinig interactie mogelijkheden.

Nieuwe trend: mix van on- en offline

Bij B-yourC zien we een trend: steeds vaker worden er communicatieconcepten gekozen waarbij offline en online publiek samen meedoen met het event (communicatieconcept). On- en offline wordt geblend.

Wat zijn de voordelen van deze trend?

 • Mensen kunnen kiezen of zij aanwezig zijn in de zaal of elders meekijken. Komt het je die dag niet uit om in je auto te stappen? Geen probleem! Je kunt alsnog het event meemaken. Mensen ervaren de keuzevrijheid én het is goed voor het milieu.
 • De kunst is om een level playing field te creëeren. Het verschil tussen on- en offline publiek moet niet gevoeld worden. Dat betekent dat je - als het gaat om interactie - je beide groepen de gelegenheid moet geven om vragen te kunnen stellen. Er mag eigenlijk geen verschil zijn. Je participeert op gelijk niveau.
 • Je moet goed nadenken over het concept. Als je off- en online wilt blenden - en die participatiegraad hetzelfde wilt maken - dan moet je afstappen van het standaard event concept. Daar ligt namelijk de nadruk wat er in de zaal gebeurt.

Level playing field

  Bij B-yourC doorbreken we dat patroon door bijvoorbeeld de vragen die door het online publiek gesteld worden heel groot op een beamer of scherm te projecten in de zaal. Zo wordt de dominantie waarmee een online vraag gepresenteerd wordt net zo sterk als een vraag die in de zaal gesteld wordt.

  Bij B-yourC denken we graag met jou mee om dat level playing field in jouw event te creëeren.

  Wil je meer weten over webinars en live streams? Of de verfrissende mix tussen on- en offline bij jouw event? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

  Over de auteur

  Eeuwit Klink
  Eeuwit Klink is de webinar- en livestreamexpert bij B-yourC. Hij weet veel van de techniek en software en is dol op live producties. Ook geeft hij training en advies aan organisaties die met webinars gaan beginnen.