Webinar | Een eigen studio, een goed idee?

2 september 2021

Webinars en livestreams horen inmiddels bij het gewone leven. Wil je webinars van kwaliteit, dan is alleen een laptop niet meer voldoende en een studio huren kan prijzig zijn, als je veel webinars geeft.

Is het hebben van een eigen webinarstudio een goed idee? Waarom wel of niet? Over dat onderwerp spreken Nicole en Eeuwit tijdens dit webinar. Ook is er een gastspreker die als ervaringsdeskundige het webinar kritisch volgt en haar mening geeft!

Webinars en livestreams horen inmiddels bij het gewone leven. Bedrijven hebben door het verplicht thuiswerken mogelijkheden gezocht om toch met de werknemers aan één tafel te kunnen zitten. Zo heb je bijvoorbeeld programma’s als Google Meet, Microsoft Teams en Zoom die het heel makkelijk maken om een meeting te kunnen houden. Nu meer bedrijven weer op kantoor werken zien ze toch de voordelen van het thuiswerken in, bijvoorbeeld makkelijk te organiseren, geen reistijd/kosten en het delen van documenten/presentaties is makkelijk geregeld. Nu wil je graag de kwaliteit verhogen van je presentaties/webinars maar het huren van een studio kan prijzig zijn als je het vaak doet en de kwaliteit van de laptop is ook niet optimaal.

Is het hebben van een eigen webinarstudio een goed idee? Waarom wel of niet?

Over dat onderwerp spreken Nicole en Eeuwit tijdens dit webinar. Ook is er een gastspreker die als ervaringsdeskundige het webinar kritisch volgt en haar mening geeft! Onder het webinar vind je de uitgebreide samenvatting.

1. Wat is een (webinar) studio

Een studio begint eigenlijk al als je een camera, microfoon en licht los van elkaar hebt staan in een ruimte. Naast de apparatuur is het de vraag of je software gaat gebruiken om de uitzending vorm te geven. Vele gebruiken OBS of vMix (Bekijk eerdere webinars over deze software). Om de uitzending nog professioneler te maken kan je meerdere bronnen gebruiken zoals meerdere camera’s die bijvoorbeeld op meerdere personen gefocust zijn of meerdere microfoons, zodat iedereen goed te verstaan is. De laatste stap naar een professionele studio is het decor en de inrichting denk hierbij aan verlichting en doeken voor de achtergrond.    

vMix call
Vmix hybrid event
vMix controll

2. Diverse varianten van studio's

Vele bedrijven hadden al het idee om een studio in hun pand te verwerken maar door bijvoorbeeld tijdsnood is dit er niet van gekomen. Nu door corona hebben bedrijven er toch voor gekozen omdat je bijna niet anders kon. Nu kan je een ruimte helemaal inrichten als studio, maar wij van B-yourC hebben ook de Webi-Pro een rijdende webinar studio die uitermate geschikt is om te filmen in een niet al te grote ruimte. Maar nu bedrijven door het meer thuiswerken ruimte over hebben in hun kantoor is het leuk om de ruimte als een professionele studio in te richten. Lijkt het je leuk om de studio te kunnen verplaatsen? Dan is er de Webi-Case. Volwaardige studio apparatuur wat na gebruik makkelijk te verplaatsen is door de koffer waarin het zich bevindt. Op deze manier kun je je studio bijvoorbeeld meenemen naar beurzen of naar klanten.

"In een natuurlijke flow groeien naar een volwaardige studio."

B-yourC

3. Competenties voor het gebruiken van een studio

Om juist gebruik te maken van een studio is het belangrijk om dit vol overgave te doen. Je wilt immers de volledige potentie uit de studio halen. Als je volkomen nieuw in de online webinar wereld bent is het verstandig om iets kleiner te beginnen en door te groeien naar een volwaardige studio. Op deze manier weet je ook precies wat je in de toekomst nodig hebt kwa apparatuur en software. Voor een goede webinar is het ook zaak dat er een goede presentator aanwezig is. Wij snappen dat niet iedereen dit van nature is, maar het is in zekere zin wel te verbeteren door bijvoorbeeld trainingen en cursussen. Na het aanschaffen van de apparatuur is het ook van belang dat alles goed werkt en blijft werken. Ook op dit gebied snappen wij dat niet iedereen hier kaas van heeft gegeten, daarom ondersteunt B-yourC jouw bedrijf tijdens het streamen met technische vragen of moeilijkheden. Het helpen van de klant na een aankoop staat bij ons hoog in het vaandel. Live goes first.

4. Een studio huren of kopen?

Een studio kan een hele investering zijn daarom is het nodig om uit te zoeken waar dit terug verdient kan worden. Je kan de studio uitbesteden aan een externe partij maar is dat wel handig als je 10x in een half jaar een webinar gaat organiseren. Is het dan niet slimmer om eenmalig een studio te kopen en vanuit daar je webinars uit te zenden. Het is dus belangrijk om te bedenken in welke frequentie je gaat uitzenden. Ook is het snel inspelen op een nieuwe situatie makkelijker met een eigen studio dan die van een externe partij. Door het hebben van een eigen collega achter de regieknoppen is het ook makkelijker om schermen te schakelen of op bepaalde dingen in te zoomen dit komt omdat de collega meer kennis van zaken heeft dan een externe partij.

5. Voordelen en consequenties van een eigen studio

Als je in het bezit bent van een eigen studio is het een heel groot voordeel dat je flexibel te werk kan gaan. Stel je zit in de cryptowereld en er komt belangrijk nieuws naar buiten, dan wil je daar zo snel mogelijk een webinar over geven. Met een externe partij kan dit al snel oplopen naar een week terwijl je zelf gelijk aan de slag kunt gaan. Een ander voordeel is dat je je eigen uitstraling aan de studio kan geven en kan gaan experimenteren met de lay-out van de uitzending. Op deze manier kan je herkenbaar worden en dat vinden mensen vaak fijn. Ook houd je de competenties in eigen huis en weet je precies waar er over gepraat wordt. Een eigen studio is na een niet al te lange periode rendabel te noemen soms al na 4 webinars.

Eventuele consequenties kunnen zijn dat de aanschafkosten aan de hoge kant liggen van de apparatuur en de software. Ook moet je over een ruimte beschikken waar een eventuele studio in gemaakt zou kunnen worden. Je hebt ook medewerkers nodig die zin en tijd hebben om webinars te maken en te regisseren. Dit is nodig om tot het beste resultaat te komen. Ook zijn er (lage) doorloopkosten denk hierbij aan onderhoud en een abonnement op een webinarplatform zoals Teams of Zoom.

6. Welke studio en service past bij jou?

Elk bedrijf is anders en dat weten wij maar al te goed dus voordat je een studio aanschaft willen we eerst graag in gesprek om 3 hoofdpunten in kaart te krijgen namelijk: Wat is je doelgroep/doelstelling, wat wil je met het webinar bereiken en welke vorm past hierbij en welke werkvormen ga je hanteren. Ga je echt informatie uitdragen dan is het handig om een groot scherm te hebben, maar als je gaat discussiëren is het beter om een ronde tafel te hebben met een paar stoelen en goede lampen erbij. Verschillende werkvormen kunnen zijn in de vorm van een Q&A of in verschillende break-out rooms. De keuze is groot en daarom willen wij dit graag met jou in kaart brengen om zo tot de juiste studio te komen. Ook denken wij graag mee hoe jij je als bedrijf naar buiten wilt laten zien en willen we duidelijk maken dat je meer nodig hebt dan alleen een camera kunnen besturen en op de live knop kunnen drukken.

Ik ben enthousiast, wat nu?

Ben je van mening dat een studio of een andere oplossing van B-yourC past bij jouw bedrijf? Twijfel dan niet en neem zeker contact met ons op. Zoals gezegd denken wij graag mee aan de ideale situatie in jouw bedrijf. Zo nemen we je doelgroep door, bespreken we waar je als bedrijf heen wilt en kijken we hoe we de studio het beste kunnen inrichten. Ook kan je bij B-yourC terecht voor het afhuren van een studio of het huren van apparatuur. We helpen je ook graag op het gebied van techniek en een stukje uitstraling. Dus wacht niet langer en neem zo snel mogelijk contact op en wie weet heb jij binnenkort een prachtige studio staan.