Regel van derden

In deze video vertellen je meer over de regel van derden ‘voor de camera’. Oftewel: hoe breng ik mijzelf goed in beeld?
Om het je duidelijk te maken, gebruikt Eeuwit in de video een foto van presentatrice Eva Jinek en een raster. Het raster zorgt ervoor dat het beeld in negen gelijke vlakken wordt verdeeld.
Op de foto van Eva kun je zien dat ze met haar hoofd bijna de bovenkant van het beeld ‘raakt’. Dat voelt misschien een beetje onnatuurlijk, maar het is wél goed volgens de richtlijn.


Compositie met een persoon

B-yourC - compositie een persoon

Ben je alleen in beeld? Denk dan aan de foto van Eva: zorg ervoor dat je ogen en neus zich ongeveer op de bovenste horizontale lijn bevinden. Oftewel, op een derde van het scherm.
In de video draait het om Eeuwit en zijn uitleg. Er is ook geen object aanwezig dat evenveel aandacht verdiend. Daarom brengt hij zichzelf gecentreerd in beeld.


Compositie met meerdere personen

Maak je een webinar met z’n tweeën? Zorg er dan voor dat je het beeld symmetrisch verdeeld.
In dit geval plaats je bij beide verticale lijnen een persoon. Dit zorgt voor een goede balans.


Compositieregel

De regel van derden wordt vaak toegepast in de foto- en videografie. En dat is niet zo gek: een foto of video met een goede compositie is prettig om naar te kijken. Ook zorgt het ervoor dat de aandacht van de kijken naar de juiste plekken wordt getrokken.

Wil je een webinar organiseren? Probeer dan eens de regel van derden aan te houden bij je compositie. Het voelt misschien een beetje onwennig. Maar geloof ons: het werkt!
Succes!

B-yourC - compositie twee personen

Over de auteur

Eeuwit Klink
Eeuwit Klink is de webinar- en livestreamexpert bij B-yourC. Hij weet veel van de techniek en software en is dol op live producties. Ook geeft hij training en advies aan organisaties die met webinars gaan beginnen.